Geel fietst!

Op vrijdag 3 mei moedigt stad Geel iedereen aan om met de fiets naar school of het werk te gaan. Zo werken we samen aan een betere gezondheid, verbeteren we de mobiliteit in onze stad en verminderen we de CO2-uitstoot.

Heel wat Geelse bedrijven en organisaties nemen deel aan de actie om fietsen mee te promoten. De leerlingen van de Geelse scholen testen op 3 mei hun fietsbehendigheid op de Markt. Ze leren er de gevaren van de dode hoek kennen en ze kunnen hun fietsen laten controleren.

Stad Geel ging een samenwerking aan met Route2school om knelpunten op schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen in kaart te brengen.

Vanaf vrijdag 3 mei kun je de schoolroutekaart raadplegen op www.route2school.be. Op de kaart vind je de veiligste routes van en naar de Geelse scholen.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Fietsen langs de Geelse Korte Keten

Zeven landbouwbedrijven slaan op zondag 5 mei de handen in elkaar voor 'Fietsen langs de Geelse Korte Keten'. Een fietstocht van 25 km voert je langs vijf locaties: Hoevewinkel Raf Patat (samen met imker Maarten Peeters: aardappelen en honing), De Wolfskamer (melk), Happy Feed (ijs), Aspergehoeve (asperges) en Helsen Fruit (samen met Wolkenhoeve: fruit en varkens).

Bij elke streekproducent krijg je een unieke blik achter de schermen en kun je proeven van streekproducten. De jonge bezoekertjes kunnen onder andere kalfjes aaien en meerijden met het fruitpluktreintje.

Op de startlocatie bij Raf Patat, Hondstraat 5, krijg je een plannetje van de fietsroute en een stempelkaart. Met de stempelkaart krijg je iets lekkers op elke locatie en maak je kans om – door het oplossen van de schiftingsvraag – een mand boordevol streekproducten te winnen.

Je kunt de fietstocht starten tussen 10 en 14 uur. De fietstocht, proevertjes en activiteiten zijn gratis.

Ook Huisbrouwerij De Vliet zet de deuren open. Op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei kun je van 14 tot 20 uur de brouwerij, Aardseweg 171, bezichtigen met deskundige uitleg van de brouwer. Schrijf je alvast in door te bellen naar 014 85 27 15.

meer info: dienst stadsontwikkeling en kernversterkend beleid, 014 56 60 90, economie@geel.be www.geel.be/geelsekorteketen

Expo 'Focus op het Zuiden'

Negen Gelenaars tonen van donderdag 2 tot vrijdag 31 mei hun duurzame ontwikkelingsprojecten in het Zuiden (Afrika en Latijns-Amerika) in de bibliotheek. Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg vormen de basis voor ontwikkeling en strijd tegen armoede.

Met enkele sprekende foto's zetten ze deze projecten in de kijker. De tentoonstelling is een initiatief van GOS/Geelse4dePijlers in het kader van Zuidergekte.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Feestelijke presentatie 25 jaar plantjesverkoop Kom op tegen Kanker

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de plantjesverkoop ten voordele van Kom op tegen Kanker komt Hilde Neven van Kom op tegen Kanker op woensdag 8 mei om 19.30 uur naar dienstencentrum Luysterbos.

Hilde vertelt over de bijdrage van Geel aan het plantjesweekend en hoe het geld wordt besteed. Verder geeft ze uitleg over de werking van Kom op tegen Kanker.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be